TUTORIAL JAHIT GAUN KANAK-KANAK

 TUTORIAL JAHIT GAUN KANAK-KANAK

les, indonesia, private, obras, guru, sekolah, belajar, yogyakarta, usaha, jogja, kursus, terbaik, batik, kaos, kebaya, jahit, baju jahit, mesin jahit, konveksi, kursus menjahit
 TUTORIAL JAHIT GAUN KANAK-KANAK

cara jahit dress kanak kanak - Salam...
cakkkk...yabedabeduuuuu...
aik..kate stop amik tempahan jahit...ni npe plak tetiba upload tutorial jahitan lak ni?
hihi...ni baju anak ni...bukan tempahin jahit..saje nk pns2kan enjin moto...ngih3...odw tgh buat ni baju ni...baju ketiga aku siapkan dalam mse 3 ari..(dua lagi baju tu baju maxi dress beb..n gaun biase..nk tgk?nnt dulu..tungggguuuuu)...ari yg ke4 terus stop jait sbb ari sbtu ahd en suami kat umh...kena layan cik abe (masak makan minum g jalan2 la der)..so bye2 mesin jahit...

ok dlm pada odw siapkan baju ketiga cik afina tu, sempat lah plak snap cara nk jahit baju gaun die...ni nmenya aku namakan 'GAUN FLOWY FINADINA' amacam??stylo xnama?haha...kah3..
sebelum ni aku pnh jahit satu gaun gini..nak tgk?nah..nah...ni hasil die nnt macam ni la nnt.
 FLOWY GOWN FINADINA
(ecehhcehhh nama..xleh blah)
ok so tutoriaal kat bawah ni aku guna kain lain..ni kain cotton nenek...nenek?haha...sbb nenek fina yg bagi kain ni..xbnyak pun..ade dlm semeter lebih..so bole la wat gaun sikecik molek ni kan..budak umo setaun, bape sgtlah kain nk guna kan..sikit je,...semeter cukup..nk selamat semeter sengah cukup sgtttt..
POLA BELAKANG
POLA BELAKANG
(sediakan basi 1' untuk zip...iron je senang nk dapat line basi untuk zip tu... )

BIAS/TAPE/PIPING--ni untuk piping kat leher nnt yek!!
(nnt len post aku tunjuk lebih jelas cmne nk wat piping...senang je kacang panjang...)
**sile abaikan pic tangan yg gelap tu ye...(aku mmg gelap pun..ngah3...alahaii buruknye tgnku...nmpk urat dawai plak tu..keje berat ke ape?)
 ok bentukkan piping tu guna iron je...mudah sgt keje..

ok da siap bntukkan piping...
 
 
jahit tepi basi zip di pola belakang
ok ni hasil jahit tepi tu..jahit dua2 belah ye..
ok letak tepi sat..kite tgk next pola
POLA HADAPAN
CANTUM POLA HADAPAN DAN BELAKANG
belah luar bertemu luar
(untuk jahit bahu)
JAHIT BAHU HADAPAN DENGAN BELAKANG
(haiiiippppp..dun kutuk2 my mesin jahit lurus den ye...lama dah ni pakai..bnyak bjasa dah...kih3...maklumler belum seriesly jd penjahit tegar..so lek lu tuk beli mesin jahit industri tu...one day insyaallah..amin..)
 ok..ni die hasil cantuman bahu tadi...
taraaaaa (cehhhh..macam gempak...myampah plak tgk..wuuu)
 
 
next...kita piping leher baju guna bias/tape yg kite buat sndiri td..sonang baitu...
jahit start dari hujung basi zip belakang tu yek ke sekeliling leher
(xpaham?xpola..kang next post tunjuk detail...kalo aku rajin okeihh..haha)
ok nmpk tak tu 
piping start dari hujung basi zip..lebihkan sikit..
nnt mse kemaskn jahitan, kelepet sikit ke dalam..tuk tutup hujung basi zip..
biar nmpk kemas gituuu..

kelepet ke dalam n jahit kemas 


oraittt..ni la hasilnye..dah pun siap kemasan leher by piping
mudah kan?
(aku suka sgt letak pipiing di leher sbb xyah nk buat2 lapik leher.
.leceh sbnrnya tau lapik2 ni..buang tenaga..huhu)
kemudian kita jahit zip.
zip aku guna zip biase je..saiz 6' ..nak pakai 7' pun bole..
(xdetail?hah..ni pun next post tunjuk detail cara nk jahit zip..sempoiii..tapi kan aku siyesly mmg tgh brusaha keras nk perkemaskn jahitan bahagian zip2 ni sbb tgk hsil jahitan sebelum2 ni asyik xpuas ati je..hailaaaa...cayok2...prektis make perfect..huhu)
 ni hasil zip cara sorok tu..xnmpk kan de zip..sorok-sorok gitu wlupun bukan guna zip sorok..hihi
 step seterusnya..cantum lengan dengan badan baju..

 tunjuk detail sikit..macam ni


hasil cantuman lengan dan badan baju
setel bahagian atas
oraitttt...siap kan....next kite tinjau2 cmne nk buat skirt pleated tu atau we call it as flowy..hehe...so easy jugak..mesti ade iron ok....
letssss goooo...vrooooooommm...
 ok bentangkan skirt bawah begini
see....lebar kan?
yelah kan nk wat pleated box tu...kena la lebar
mcm nk wat langsir ropol tu la..ade paham tak
snap sikit kat bahagian skirt tu untuk tahu center.
 .so that pleated kiri dan kanan terbahagi sama..hoyeahhh
pandai2la nk buat bape bnyak pleated tu..yg pnting kiri kanan sama besar..
guna iron mase nk bentukkan tu..so easy mennnn
ok..done proses pembahagian..


 
skang susun macam ni untuk cantum skirt ke badan baju


 proses seterusnya, jahitlah ape lagi...

 ok...macam ni hasilnye..ni untuk skirt depan..
skirt belakang plak pun sme jugak prosesnya..

 skang cantum hujung lengan, tepi badan dan tepi skirt

 picture jelas sikit...jahit kiri dan kanan ok

 done....siap dah proses cantum all the bahagian...

 last sekali...
perkemaskan jahitan di bawah skirt dan hujung lengan yek...

phewwwwwwwwwwwww...siap dahhh.....lap peluh
letih berleteh...kering air liuq
tadaaaa....ni die hasilnye..depan dan belakang baju
bagi korang puas ati tgk hasilnye...
ape lagi..jom belajar jait skang
xrugi wooo
jimat pun jimat
tapi kalo beli kain hrga hok mahal pun xjimat jugak kan...keh3..
ala..beli je cotton rm10 semeter..comei dah tu,,..

 HADAPAN
BELAKANG


BELAKANG

pssttt..pssstttt...(berbisik gituuu)
sesape nk order pola boleh jer..
RM15 je harga.
nnt i bagi note untuk folo yek...
(**berdasarkan terma dan undang-undang aku..hahaha..gelak jahat)


Updated 28/08/14
Kawan-kawan jom like page fb yan ye..mntak tolong sgt..huhu
https://www.facebook.com/cottonForU

Kalo U ollss xtau n susah sgt nak jumpe fabrik cotton yg comei2 lagi sesuai untuk jahit bajuanak2 u olls, boleh la beli dgn sy..nk tgk picture dan corak2 yang menarik ade di sini.
harga pun berpatutan dan sesuai dengan kualiti fabrik yang sy jual tu..
gerenti puas ati..xcaya silalah cuba sepasang dulu..hehe..


Dengan adanya informasi yang kami sajikan tentang  cara jahit dress kanak kanak

, harapan kami semoga anda dapat terbantu dan menjadi sebuah rujukan anda. Atau juga anda bisa melihat referensi lain kami juga yang lain dimana tidak kalah bagusnya tentang 3 Cara Membuat Bunga dari Pita [Mudah sampai Rumit] 

. Sekian dan kami ucapkan terima kasih atas kunjungannya.

buka mesin jahit : http://jahitkucantik.blogspot.co.id/2014/04/tutorial-jahit-gaun-kanak-kanak.html

0 komentar:

Copyright © 2016 Kursus Menjahit.